sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kauhun vuosi 2013


Parempien aiheiden puutteessa ja pientä writer's blockia (edelleen) potien käytän vuoden ensimmäisen blogauksen tekemällä katsauksen tulevan vuoden tarjontaan. Kuten muidenkin genrejen saralla, myös kauhussa on vuodelle 2013 odotettavissa valtava määrä uudelleenfilmatisointeja sekä jako-osia (ja jatko-osien jatko-osia).

Heti tammikuun alussa Suomen teattereihin pyörähti Texas Chainsaw 3D. Kyseessä ei ole remake Tobe Hooperin klassikosta (sehän tehtiin jo vuonna 2003), vaan jonkun sorttinen jatko-osa, jonka tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan. Hyvin perinteisillä kaavoilla tässä jo seitsemännessä Chainsaw jatko-osassa edetään: ryhmä nuoria aikuisia saapuu Texasin takamaille vanhalle sukukartanolle. Lomailun katkaisee lyhyeen moottorisahaa heiluttava hullu. Tämä kaikki tarjoillaan tietenkin 3D:nä, ehkäpä tuomaan geneeriselle juonelle uusia tasoja. Ohjaajana elokuvan takana heiluu kohtalaisen tuntematon John Luessenhop.

Vanhojen klassikoiden uudelleen lämmittely tuntuu olevan vuoden teema, sillä alkuvuodesta teattereihin paukahtaa remake Sam Raimin jo kahteen otteeseen tekemästä iättömästä metsämökkipelottelusta Evil Dead:sta. Tällä kertaa Raimi pysytteli itse taka-alalla käsikirjoittajana ja tuottajana, ja antoi ohjauksen esikoisohjaaja Fede Alvarezin käsiin. Suuria muutoksia tarinalinjaan tuskin on luvassa, vaan sama elokuva on tehty nyt jo kolmannen kerran.  Alkuperäisen Evil Deadin tuottajan Robert Tabertin, Raimin sekä Bruce Campbellin mukanaolo projektissa antaa elokuvalle toivoa, mutta nähtäväksi jää miten nykyaikaiset tehosteet pärjäävät alkuperäisen ihastuttavan vinksahtaneille animaatioille ja sekopäiselle maskeeraukselle.

Todellisten kauhuklassikoiden parissa liikkuu myös Boys Don’t Cry:n ohjaaja Kimberly Peirce uudelleenfilmatisoinnillaan Brian De Palman mestariteoksesta Carrie (1976). Elokuvan sanotaan seuraavan tarkemmin Stephen Kingin kirjaa, eikä niinkään De Palman näkemystä siitä. Vaikka De Palman ja Peircen väliin mahtuukin kaksi muuta versiointia Carrien tarinasta, on kuva verisestä Sissy Spacekista varmasti syöpynyt monien katsojien muistiin ikuisesti. Nimikkoroolia näyttelevällä 15-vuotiaalla Chloë Grace Moretzilla onkin isot saappaat täytettävinään. Carrien mielenvikaisen äidin rooliin on mielenkiintoisesti castattu Julianne Moore. Elokuvaa saa vielä hetken odotella, sillä alun perin maaliskuuksi suunniteltu ensi-ilta on siirretty lokakuulle.

Ja kun nyt kerran verenpainetta nostattavista remakeista puhutaan, on esille pakko nostaa myös jo viime vuoden puolella ensi-iltansa saanut ja festivaaleilla pyörinyt Maniac. Elokuva ei ilmeisesti edelleenkään ole löytänyt tietään teatterilevitykseen ja ehkä hyvä niin. Vaikka yhtenä käsikirjoittajana on häärinyt Alexander Aja, ei ajatus William Lustigin synkkääkin synkemmästä urbaanista slasherista uudelleen filmattuna ole millään tavalla järkiperäinen. Elokuvan tekee erityisen vaikeasti nieltäväksi se, että täysin ainutkertaisen Joe Spinellin on tässä Franck Khalfounin ohjaamassa remakessa korvannut Elijah ”hobitti” Wood. 

Pöyristyminen sallittu

Ensimmäiset jatko-osat itselleen saavat tänä vuonna ainakin elokuvat Haunting in Connecticut, The Last Exorcism sekä Insidious. Jostain käsittämättömästä syystä Eli Rothin alulle panema Cabin Fever sarja saa jatkokseen kolmannen osan, joka kantaa nimeä Cabin Fever: Patient Zero. Tasaista alamäkeä liukunut Paranormal Activity sarja saa syksyllä jo viidennen osansa. Ensimmäisen Paranormal Activity elokuvan taustavoima ohjaaja-tuottaja-yms. Oren Peli taasen puuhaa tällä hetkellä sci-fi – kauhuelokuvaa Area 51, jonka senkin pitäisi ilmestyä syksyllä 2013. Tom Sixin ihmistuhatjalkaisen pitäisi huhujen mukaan kasvaa tänä vuonna täyteen mittaansa trilogian saadessa päätösosansa The Human Centipede III (final sequence). Viime vuoden puolella tuotanto koki vaikeuksia ohjaaja Sixin ja näyttelijä Dieter Laserin riitauduttua käsikirjoituksesta. Julkaisupäivä, kuten myös elokuvan tuotannollinen tila on tällä hetkellä vielä epäselvä.

Hieman originellimpaa kauhuakin on luvassa. Andres Muschietti tarjoilee Guillermo del Toron suojeluksessa tehdyn esikoisohjauksensa Mama. Tämä kahden viisi vuotta metsässä villeinä asuneiden pikkutyttöjen tarina perustuu Muschiettin samannimiseen lyhytelokuvaan, joka on muutama vuosi sitten nähty esimerkiksi Tampereen elokuvajuhlilla.  Perhekeskeistä kummittelua tarjoilee myös James Wan (mm. Insidious:n ohjaaja) elokuvallaan The Conjuring. Se on kertomus Uudessa Englannissa asuvasta perheestä, joka huomaa talonsa olevan täynnä haamuja. Kummittelun saralla syksymmällä on luvassa lisäksi esimerkiksi Mac Carterin Haunts, teini-ikäisten yritys selvittää salaisuutta kummitustalon takana.

mama

Rape-revenge teemaakaan ei ole täysin unohdettu, sillä helmikuussa julkiseen levitykseen pitäisi ilmestyä Austin Chickin mielikuvituksellisesti nimetty Girls against Boys. Kaksi baarissa työskentelevää nuorta naista saa tarpeekseen miesten huonosta käytöksestä ja lähtee tapporetkelle tasoittamaan välejään kaikkien vastaantulevien miesten kanssa. Juoni ei kuullosta järin omaperäiseltä, mutta eipä se ole ennenkään rape-revenge-elokuvissa ollut esteenä. Vengeance-trilogiastaan tunnettu Chan-wook Park taasen on jättänyt kosto aiheen välillä sivuun, ja tuo valkokankaille ensimmäisen englanninkielisen elokuvansa nimeltään Stoker. Tässä kauhuteemaisessa perhe-thrillerissä nähdään mm. Mia Wasikowska ja Nicole Kidman. Rob Zombien uutuus The Lords of Salem pitäisi saapua teatterilevitykseen huhtikuussa. Herra Zombie ei ole varsinaisesti päässyt vakuuttamaan aikaisemmilla tuotoksillaan, ja tästäkin elokuvasta on ennakkoluuloisesti todettava sen kiinnostavin osa olevan näyttelijöinä mukana heiluvat Dee Wallace ja Patricia Quinn.

Varsin lupaavalla nuorella ohjaajalla Ti Westillä on tiettävästi tuloillaan uusi, Sacrament niminen elokuva tämän vuoden puolella. Projekti on IMDB:n mukaan tällä hetkellä jälkituotannossa, muuta tietoa elokuvasta ei juuri julkisuuteen olekaan vuotanut. Vaikka West ohjaajana antaa innolla odottaa, mitä tuleman pitää, hiertää tätä uutista valitettavalla tavalla tieto siitä, että tuottajana elokuvassa on pyörinyt pahin asia mitä amerikkalaiselle kauhuelokuvalle on tapahtunut kymmeneen vuoteen, eli  herra Eli Roth. Roth on mm. eräässä haastattelussa sanonut että ”olemme halunneet tehdä tästä (Sacramentista) Ti:n ensimmäisen mainstream elokuvan.” Toivokaamme, ettei aivan uudenlaista säpinää amerikkalaiseen kauhuelokuvaan viime vuosina tuonut West ole taipunut tämän sieluttoman paholaisen pauloihin, vaan on onnistunut jälleen luomaan jotain omaperäistä ja pelottavaa.

Huhumyllyssä tämän vuoden osalta pyörii mm. uusintaversio Dario Argenton Suspiriasta. Jotkut lähteet väittävät elokuvan ilmestyvän jo tänä vuonna, vaikka IMDB:n mukaan elokuva on vasta esituotannossa. Ohjaajaksi on ainakin tällä hetkellä kiinnitetty, varsin erikoisesti, tähän asti urallaan kaukana kauhusta pysytellyt David Gordon Green. Koska koko projekti kuulostaa enemmän pyhäinhäväistykseltä kuin elokuvan tekemiseltä, toivon sille lämpimästi samaa kohtaloa kuin esimerkiksi edesmenneelle Hellraiserin uusintafilmatisointi yritykselle.

Tässä siis jonkunlainen nillityksen täyteinen pintaraapaisu siihen, mitä tulevalta vuodelta voi odottaa. Jos joku muukin genre kiinnostaa, suosittelen lukemaan Jussi Sandhun samankaltaisen ennustuksen Leffatykistä.

3 kommenttia:

 1. Rob Zombien piti jokin aika sitten tehdä The Blob uusiksi. Onneksi hän kuitenkin älysi luopua ajatuksesta. Joku ruutupaitaan sonnustautunut perämetsien punaniskajuntti siinä kuitenkin olisi hillunut hulluna pääosassa, mikäli ottaa huomioon Robin aiemmat tekeleet.. .:D

  VastaaPoista
 2. Herra Zombien remake-ura ei tosiaan ole ollut mistään lupaavimmasta päästä. Vaikka en erityisesti lämmennyt esim. House of 1000 corpses:lle, ei se ollut mitään verrattuna siihen hirveyteen, mikä oli miehen uudelleenfilmatisointi Halloweenista. The Lords of Salem tavallaan vähän jopa kiinnostaa, ehkä eniten tosin sen Dee Wallacen ja Pat Quinnin takia. Niin, ja onhan siinä luvassa (toivottavasti) myös vanhaa kunnon noituutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä todeta, että Rob tuntuu olleen kulloisessakin teoksessaan sydän messissä, vaikka laatu ei aina (=Halloweenien tapauksessa) huippuunsa yltäisikään. Odotan Salemia jos en nyt toiveikkaana, niin ainakin kiinnostuneena.

   Poista